2008. augusztus 25., hétfő

ÚT A LÉLEK ÖRÖMÉHEZ

Nem csupán jelen korunk különös velejárója a szomorúság, a kesergés, hiszen az emberlét állandó harcok, csalódások, törések színtere. Ebben mindig voltak/vannak győztesek, akik most éppen boldogok, és vannak (most) szomorú vesztesek. Az események továbbhaladása gyakran okoz szerepcseréket, s a mai győztesek holnap talán vesztesként keseregnek, és viszont: a mai szomorú vesztesek holnapra boldog győztessé lehetnek, és mindez megszámlhatatlanszor ismétlődhet.
Milyen rettenetes állapot ez! - az ideiglenes boldogság, aminek bármikor vége lehet, és az elkeserítő szomorúság, aminek megtalán soha nem lesz vége. Ez lenne az élet? Ilyennek kellene lennie?
Mondjuk ki bátran, hogy az Isten nélkül élők számára igen, és Ö nélküle ez soha nem lesz jobb. Marad a borzasztó keserűség, a bizonytalan jövő. Az ÁTOK alatt élôk ezt kell, hogy szenvedjék. A BŰN mindig következményekkel jár. Ez a kezdeti, még visszafordítható hatása a bűnnek, majd a végső ÍTÉLET után mindez megváltoztathatatlanul rögzül.
Ennek feloldására egyetlen út található a világmindenség számtalan útja között: "Az Úr megváltottai megtérnek, és ujjongás között Sionba jönnek; és ÖRÖK ÖRÖM fejükön, vigasságot és örömöt találnak: és eltűnik minden fájdalom és sóhaj."
MEGTÉRÉS! Ez a kulcs a boldogsághoz, az örömteli élethez! Jézus mondja: "Én vagyok az út az Atyához!" (Jn 14:6), vagyis az egyetlen összekötő kapocs, Aki által szabad menetelünk van naponként Mennyei Atyánkhoz. Ennek az útnak van egy nagyon szigorú kezdete is. "Szoros az a kapu, és keskeny az az út, amely az életre visz." (Mt 7:14), de az Úr Jézus bíztatóan azt is elmondja, hogy :"Én vagyok az AJTÓ..." (Jn 10:6), Aki megindul, és segít erőtlenségeinken.
Mindenkinek el kell dönteni, hogy akar-e boldog lenni, örülni? Ha úgy döntesz, hogy igen, akkor "Lépj a megnyílt üdvajtón át! Mikor teszed? Ó mért ma nem?" (HH 485.) Ez az út a Szentlélek ÖRÖMÉHEZ, ez az ÖRÖK ÖRÖM kizárólagos útja. Hiszed-e, hogy Drága Urunk meg tud ajándékozni ezzel?
Mi ez az ÖRÖM? A Gondviselő Atya megnyugtató jelenlétéből, szeretetéből fakadó békesség, ami átragyogja életünket. A hit, amely nem kérdez aggodalmaskodva a holnapról, hanem boldogan él a mában. A gyermek boldog derűje, amelyen átragyog a napsugár.
Az ÖRÖM egyedül, -a múlt terheit, bűneit cipelve elérhetetlen. Csak, ha KEGYELEMben részesül a bûnös, úgy juthat ÖRÖMre, ami nem saját produktuma, hanem ajándékba kapta. Benne terem, de a Lélek termi, akit befogadott. Csodálatosan fogalmazza a zsoltáros a mindvégig érvényes igazságot:" ...teljes öröm van Tenálad; a Te jobbodon gyönyörűségek vannak örökké." (Zsolt 16:11.) Ha ugyanis Ö ott van az életedben, akkor hatásai egyre erősebben érezhetőek. Leleplezi rejtegetett bűneidet, azután megbocsátja azokat, ha rendezed Vele. Kapcsolataidat Ö fogja irányítani, és áldani, így mindenkivel rendezetten élhetsz. A földi, anyagi dolgokhoz való viszonyulásaidat is Ö határozza meg, így tesz alkalmassá az ÖRÖM elfogadására. " Mert az Isten Országa nem evés és ivás, hanem igazság, békesség és a Szent Lélek által való öröm." (Róm 14.17.)
Akkor tudsz maradéktalanul örülni, ha mindent elengedtél, ami a földhöz köt, s Ö lett a lényeggé számodra. "Elveszthetek mindent sorba , ha Te megmaradsz nekem." Ajándékozza meg földi életedet azzal a Mennyei Örömmel, amelybe mindnyájan készülünk, s ha Ö tölt meg vele, akkor képessé tesz arra is, hogy továbbadj belőle. Erre rendelt, ezért derített örömre, hogy áldott melegének, fényének hordozójaként éljünk. Nem csak Pünkösdkor, hanem mindig.
1994. április

Nincsenek megjegyzések: