2008. augusztus 30., szombat

Gyümölcstermés

A Lélek jellemformáló gyümölcse a szelídség
Gal 5,22
Alakulóban van egy pompás gyümölcskosár, melynek része a szelídség-gyümölcs is. Nagyon értékes, igényes, nehezen fejlődő gyümölcs ez a zamatos finomság.
A szeretet, öröm, békesség, szívesség után megjelenő szelídség természetesen már nem lepi meg szemlélőjét, hiszen csodák sokaságával találkozott eddig is. Nem természetesen, vadon termő gyümölcsökről van szó, amelyek csak úgy maguktól nőnek, és teremnek, hanem Isten nemesítő, újjáteremtő munkájának áldásáról.
A szelídség, vagy annak ellenpárja a vadság gyümölcseinek sokaságával találkozunk ebben az esztendőben is. „Vad”, vagy mérges gyümölcsökkel terített utakon sétálunk nap mint nap. Nem kell fáradnunk érte, hogy szakítsunk belőlük, könnyen elérhetőek. Sőt könnyű teremni is, így magunk is gyakran hozzájárulunk a dúsan terített rét bőséges, ám egyben átkos kínálatához.
Aki mit sem sejtve ezekből a gyümölcsökből eszik, mérget vesz magához.

Kicsit távolabb látok egy kedves ligetet. Nem található benne olyan sok fa, nem borítja gyümölcsszőnyeg a füvét, nem járnak benne olyan sokan, mégis különös üzenetet hordoz. Látszik, hogy a kert gondozott, a fák formája, a gyümölcsök elhelyezkedése arra utal, hogy van gazdája. Nincs elgazosodva, semmi kuszaság nem tapasztalható. A leszedett gyümölcsök gondosan csomagolva, felcímkézve várják, hogy eljussanak a címzettekhez, hiszen azért jöttek létre.

Mintha nekem lenne idekészítve. Elveszek egyet, elolvasom a feliratot, majd kicsomagolom, és keresem a titkát. Szóra bírom, hiszen érdekel, hogy jött létre, mi a célja.

A címkén a következő található:
Neve: Szelídség.
Fajtája: Jó Gyümölcs.
Származási hely: Isten Országa
Szavatossági idő: Végtelen
Ár: Ingyen elvehető + ÁFA (Áldást Fakasztó Ajándék)
Szaporítás: Továbbadással gyarapodik

Kezdek ismerkedni vele. Megoldódik a nyelve, és beszél származásáról, múltjáról, terveiről, jövőjéről. Céltudatosnak látszik. Van küldetése. Én meg ámulva hallgatom. Kommunikációnk nem a hagyományos szavakra épül, de világosan érthető az üzenet.
Megtudom, hogy ez a gyümölcs származását tekintve nem e földről való. Itt termett, de a létrejöttéhez szükségesek nem földiek. A Szentlélek, Isten Lelke által jött létre. Szavaiból, tekintetéből, megnyilvánulásaiból valami különös erő árad. Értem már honnan ez a földöntúli békesség. Erővel hat rám, kezd magával sodorni engem is. Éppen ez a célja, hisz kincset hozott, és ezt nekem akarja adni. Kéri is, hogy lassan fogyasszam el, hiszen számára ez jelent örömet. Külleme, íze, összhatása csodálatos.
Elmondja, hogy különös kapcsolatai vannak. Került már olyan ember kezébe, aki imádkozott szelídségért – kibírhatatlan természete miatt – és megkapta. Micsoda változás volt. Addig összeférhetetlen, kiállhatatlan emberünk átalakult. Szétáradt benne a szelídség. Bejárta egész életét. Így aztán megváltozott. Küzdött még óemberével, de lassan mindent átjárt a szelídség zamata, és minden újjá lett. Egész élete helyreállt. Házassága, elrontott baráti kapcsolatai, munkahelye.
A másik esete marcona, változni nem akaró emberrel történt. Ajándékba adták neki a szelídséget, elfogadta, méregette, beszélgettek, gondolkozott, majd rémülettel félretette. Nem akarta, hogy megváltozzanak a dolgok. Jó volt neki így, indulattal, haraggal, gyűlölettel élni. Ott volt az asztalán a szelídség, mégsem változtathatta meg. Folytatódott is végeláthatatlan nyomorúsága.
Kisgyermekhez is került belőle, aki elfogadta, elfogyasztotta, és örült annak, hogy milyen szép ez a világ. Szülei, tanárai, környezete ámulattal szemlélték a változást. Ilyen gyerekekkel könnyű az élet.
Asszonyokat is változtatott már meg. Házsártos, kibírhatatlan természetűeket tett szerető szívűvé, boldoggá, és boldogságot adóvá. Igazi, meleg családi fészek jött létre körülöttük.
Nagyokat haraptam e finom gyümölcsbe, s félve kérdeztem:
- Mi lesz veled, ha megeszlek?
- Ó, legyél nyugodt, Teremtőm gondoskodott erről. Benned kezdek dolgozni, s maholnap rajtad is teremnek gyümölcseim, és általad újabb címzettekhez juthatok el. Jó is lesz, ha odafigyelsz erre! „A te szelídlelkűséged ismert legyen minden ember előtt! Az Úr közel!”
Boldogan fogyasztom el, és engedem, várom, hogy átjárjon, megváltoztasson engem is. Szükségem van rá.

Továbbindulok a rohanó világ feladatai közé. Kincsem van! Drága, elvehetetlen, romolhatatlan értékem. Türelmetlen emberekkel találkozom, akik öklüket rázva tajtékoznak az úton – nekem nyugalmam van. Tárgyalópartnereim idegesen magyarázzák dolgaikat – én békességgel nézek rájuk. Félelem feszíti mások szívét – az enyémben a derű lágy valósága. Vadság tölti be a földet, az embereket, a kapcsolatokat – s bennem mégis minden más.

Mi is történt? Isten Lelkének kedves gyümölcse már teremni kezdett. Most én viszem a gyümölcsöket a címzettekhez. Munkatársaim, szomszédaim, rokonaim – mind ennek híján élnek. Osztogatom, kínálom, ajándékozom. Képviselője lettem ennek a kedves jellemnek. Uram megbízott ezzel. Menj el, tegyél tanítványommá minden népet. Azóta csodákat élek meg. Korábban azt hittem, hogy ha odaadom azt, ami az én értékem, akkor veszteség ér. Most kiderült, hogy minnél többet adok belőle, annál több lesz nekem. Készleteim vannak, és érzem a küldetést, osztogatnom kell tovább. Sok a szükségben lévő ember.
Közösségünkre tekintve imádkozom. Uram! Bárcsak engedelmes lenne a csaknem 12000 bemerített baptista Magyarországon abban, hogy gyümölcseidtől megszelídülve eszközeid legyünk. Szelíd lélekkel élő gyermekeid megváltoztathatnánk az országot, sőt a világot. Sokan, egységesen, következetesen, szolgáló élettel, eredményesen fáradozva.
Népünk szilaj vadsága szelídséggé nemesedne. Kapcsolataink a családban, a gyülekezetben, a nagyobb közösségben védjegyet kapnának. Előbb-utóbb erről ismernének meg bennünket, és talán így is neveznének: Ők a szelídek.
A boldogok. Akiknek két hazájuk van, hiszen ők öröklik a földet.
Kedves Olvasóm! Jöjj, álljunk oda Urunk elé, hogy megvizsgáljon. Ő tegye mérlegre szelídségünket. Tud mit kezdeni velünk. Szentlelkét azért adta, hogy életünket rendbehozza, hogy újjáteremtsen, hogy erejét ajándékozza, és e különös jellemvonással felruházzon.
Ugye kész vagy megtagadva önmagad elfogadni e csodát. Ízlelgesd, gyönyörködj benne, élj általa, boldogíts másokat – így betöltöd küldetésed.

2007. október

Nincsenek megjegyzések: