2009. december 27., vasárnap

Karácsony – hangulat?

Ha karácsony, akkor béke, szeretet, jó hangulat?
Előtte és utána bármi lehet?


Az ünnepre készülődve újra átgondolom életem sok régi karácsonyát. A szegényesebbnek látszó ünnepeket is a távolabbi múltban. Hallgatom harangzenekarunk CD-jét „HiFi”-minőségben, és visszahallom a sistergő „Szabad Európa Rádiót”, amint az állomáskeresőt tekergettük, hogy szenteste karácsonyi énekeket halljunk. Akkoriban a vasfüggönyön túlról ezeket küldték – köszöntésül. A megajándékozottakkal együtt sok ezren hallgattuk az üdvözleteket, pedig nem is nekünk szólt. Hallgattuk a híreket, hogy ezen az estén a fegyverropogások is elhallgattak…
Visszaemlékezem gyermekkorom gyülekezeti karácsonyaira, amikor a mátészalkai körzet kis gyülekezeteiben is felcsendült az „Öröm, öröm ó drága kedves hír……”.
Az a felelősségérzet jár át, hogy a mai gyermekek „emlékeznivalóját” most készítjük.
Mai karácsonyunk a holnap áldott erőforrása lehet. Az emlékezés örömét hozhatja el.
Gyermekeink számára 2009 is olyan év, amire majd visszaemlékeznek. Mondják majd 40-50-60 év múlva gyermekeiknek, unokáiknak, hogy mivel szolgáltak a gyülekezetben, mit hallottak a prédikációból, milyen volt az ének, a zene, és, hogy a legnagyobb ajándékot, az Úr Jézust itt megismerhették. Emlékeznek majd arra, hogy mit hallgattak a rádióban, mit néztek a TV-ben, milyen politikai, társadalmi helyzet volt, miről beszélgetett a család.
Ezen az ünnepen mindennek Róla kell szólnia, a mi számunkra! Hogy meghalljuk a jó hírt, az evangéliumot!
És ha valaki Vele, Jézus Krisztussal találkozik, annak egész élete áldott lesz, hiszen minden nap ünnep számára, amit az Úrral tölthet. És nem pusztán a hangulatot viszi tovább, hanem az Úr Jézussal járva szeretet, béke, öröm lesz a szívében és a környezetében.
Adjon Isten olyan áldott karácsonyt gyülekezetünkben is mindenkinek, ami továbbsegít az újesztendő boldog, eredményes megélésében!

Mészáros Kornél lelkipásztor
(Új Lant - 2009 karácsony)

Nincsenek megjegyzések: