2009. február 5., csütörtök

400 év

Az újpesti baptisták története Pest, Buda, Óbuda egyesítésének évéig nyúlik vissza., 1873-ban érkezett Magyarországra Meyer Henrik, mint a Brit és Külföldi Bibliatársulat bibliaterjesztője, aki a Szentírást nem csak árusította, hanem magyarázta is. 1873. március 6-án járt először a Károlyi család által alapított településen. Újpest, az akkor önálló település Meyer korabeli naplójában Neupest néven szerepel. Emlékirataiban többször is megemlékezik magyarországi munkájának kezdetéről, köztük újpesti látogatásairól is. Az 1870-es évek második felében családoknál tartották az összejöveteleket. 1873 márciusában járt először Meyer Újpesten, és ugyanaz év június 2-án már 26 embernek prédikált Isten igéjéből. 1873-at tekintjük az újpesti baptista misszió kezdetének.

Zsúfolásig megtelt az újpesti imaház 2009. február 1-én, amikor megnyitottuk a baptisták 400 éves jubileumi évének magyarországi ünnepségsorozatát.

A megnyitó ünnepélyre nagy sokaság érkezett, hogy hallgassa az előadást, a prédikációt, a kórus énekét, a köszöntéseket. Hogy közösség legyen, gyülekezet, Isten népének áldott sokadalma. A Központi Kórus – Oláh Gábor vezetésével – magával ragadta a jelenlevőket Isten trónusa elé, hogy lélekben közösen énekeljünk halleluját, és együtt pillantsunk be Isten dicsőségébe.

Az istentisztelet része volt a történelmi visszatekintés. Dr. Mészáros Kálmán egyházelnök testvér vetítettképes előadással kalauzolt végig a 400 esztendős úton, megállva a főbb állomásokon.
Az egyháztörténet igazolja, hogy a keresztyénség kétezer éves története alatt - az apostoli kortól napjainkig - mindig voltak olyan evangéliumi csoportok, amelyek a baptisták által ma is vallott legfőbb bibliai igazságokat hirdették és gyakorolták.
A mai baptizmus tanítását és gyakorlatát a reformáció korában keletkezett anabaptista mozgalmak közelítették meg a legjobban.
Jelenlegi formájában a baptizmus az újkor szülöttje. Európában 1609-ben indult el, amikor Amszterdamban Smyth, John ( 1612) az angol államegyház üldözöttje, több puritán társával együtt Jézus Krisztus példájára bemerítkezett.

Az igehirdetés szolgálatát Mészáros Kornél főtitkár testvér, a vendéglátó újpesti gyülekezet lelkipásztora végezte, Mk 8,27-30. alapján. Hálaadással tekintve a 400 éves múltra, a baptisták munkájának, szolgálatának kiemelkedő voltára, mégis a megkerülhetetlen kérdéssel kell szembenéznünk: „Ti kinek mondotok engem?” Bárcsak a legfontosabb az lehetne számunkra, hogy Jézus a Krisztus, a Megváltó, a Szabadító, a gyülekezet, az egyház, a baptisták Ura!

Az ünnepen felkérést kaptak a közösség különböző szolgáló csoportjai, hogy röviden szóljanak tevékenységükről. Így a férfiak munkájáról Marosi Nagy Lajos presbiter, a nők szolgálatáról Kübler Jánosné Zsuzsa, lelkipásztorné szólt. Az ének-zene, mint közösségünk meghatározó tevékenysége, az Oláh Gábor karnagy testvér vezette bemutatóban tárult elénk. A fiatalok szolgálatáról Kovács Dániel teológiai hallgató szólt, majd a BTA tanulmányi igazgatója, Urbán Gedeon beszélt a gyermekek között végzett munkákról, és az oktatási lehetőségekről. Pavelcze László, a Baptista Szeretetszolgálat veszélyhelyzet-kezelési igazgatója a baptisták segítőkészségéről, és közösségi életünk csodájáról számolt be.

A Magyar Baptisták Világszövetségének titkára, Papp János missziói igazgató szólt a nagyvilágban szétszórva élő magyar baptistákról. A határon túli magyar baptisták jelenlévő képviselői igei gondolatokkal, köszöntéssel szolgáltak. Dr. Kovács József főtitkár Erdélyből, Dóczé Bálint a Felvidékről, Nyúl Zoltán és Nagy Tibor testvér a Vajdaságból volt közöttünk.
Papp testvér felolvasott az amerikai kontinensről érkező köszöntő levélből is, amelyet Herjeczki Géza testvér írt, valamint a Kárpátalján élő magyar baptisták életéről beszélt.

Az istentiszteleten énekelt 400. ének vezérgondolatunk maradhat. „Csak Jézus, senki más…!”
Áldással, majd a Himnusz eléneklésével fejeztük be bő 3 órás ünnepünket.
A 400 évért: Soli Deo Glória!

Nincsenek megjegyzések: