2010. december 8., szerda

Készülődés az ünnepre

Újpest városlakó népének nem úgy adatik az ünnep hangulata, mint hajdan a falvak lakói számára, akik igazi száncsengőt hallgattak, a bejgli illatát a kemence mellett érezték, és a hívogató harangszónak engedve, az érintetlen hóban lépdelve mentek a templomba.

Nekünk az üzletközpontokban szól a "Csendes éj", árusok végtelen sora kínálja a portékát,

Érezzük, hogy közeledik az ünnep, mégis, mintha valami hiányozna. Mégis? Vagy mégsem?
Hiszen ha csak a külső körülmények miatt van hangulatunk, akkor nagy baj van.
Advent a felkészülés ideje.
Készítem a szívemet, a gondolataimat, önmagamat.
Csillapul a hétköznapok zaja, és ott bent, advent nyitóvasárnapján halkan megszólal az első harangszó.
Bimm-bamm, szólj kis harang...

Kedves Olvasó!
Az első gyertya meggyújtása indítson el a felkészülés folyamatára.
A még csak éppen pislákoló fényben is észrevehetjük a szívünkben, gondolatainkban, kapcsolatainkban meglévő hibákat. Időben kezdjük el a "takarítást", a rendcsinálást! Ha haragban vagy valakivel - miért ne békülnél meg? Ha rosszat tettél valakinek - miért ne kérnél bocsánatot? Ha ... - miért ne?
Vagy, ha úgy érzed, hogy életed értelmetlen, reménytelen, miért ne kezdenéd az ünnepre készülve már most keresni, hogy mi hiányzik, mit rontottál el, mit lehet, és kell helyrehozni? Szenvedélyek, félelmek gyötörnek, nyomort kell, hogy megélj családodban, házasságodban, munkahelyeden? Bűnt követtél el, és nem tudsz szabadulni annak terhétől?
Az ünnep, advent és karácsony az érkezőről szól. Az Érkezőről. Jézus Krisztus azért jött, hogy megkeresse, és megtartsa, ami elveszett volt. Azért, hogy szabadulást hirdessen, hogy kiűzze a félelmet, a szorongást, hogy embert - embernek testvérévé tegyen. Azért érkezett, hogy a bűnt bűnnek nevezze, de megvallott, elhagyott bűneinket meg is bocsássa. Önmagát adta értünk, hogy boldogok lehessünk. Emberré lett, közöttünk lakott, ismer bennünket!
Karácsonyra, vagy már előbb is - rendbejöhetnek a dolgok? Ha ott belül bekövetkezik a változás. Mert a gyertyák fényének fokozatos növekedése közben egyre inkább észreveszed, miben kellene változnod, megújulnod, és rend lesz benned.
Boldog lesz, legyen boldog a karácsony!

Mészáros Kornél baptista lelkész

(Újpesti Napló - 2010. Advent első vasárnapja)

Nincsenek megjegyzések: